Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Dżem marchewkowy z kardamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciekawe połączenie smaków zamknięte w słoiczkach

Dżem marchewkowy z kardamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem marchewkowy z kardamonem

 

  • 1 kg marchewki
  • 2 duże pomarańcze
  • 200g cukru
  • ½ łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu.
  • Ok. ½ szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Dżem marchewkowy z kardamonem
Marchewkę po obraniu i umyciu kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy oliwę i gotujemy pod przykryciem, na maleńkim ogniu przez jakieś 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną marchewkę miksujemy za pomocą blendera. Obie pomarańcze dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Z jednej wyciskamy sok, a drugą obieramy ze skórki i z białych błonek. Do marchewki dosypujemy cukier, dorzucamy startą skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy i miąższ z pomarańczy, dodajemy też kardamon, całość mieszamy i gotujemy na maleńkim ogniu przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Dżem idealnie pasuje do tostów, albo jako nadzienie do naleśników.
Dżem marchewkowy z kardamonem
Marchewka powinna być mniej więcej do połowy przykryta wodą
Dżem marchewkowy z kardamonem
Ugotowaną marchewkę miksujemy na gładką masę
Dżem marchewkowy z kardamonem
Dodajemy resztę składników i po wymieszaniu gotujemy
Dżem marchewkowy z kardamonem
Dżem przekładamy do słoików zakręcamy dokładnie

Tagi:

marchewka