misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Dżem morelowo-bananowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniały dżem morelowo - bananowy z nutą korzenną doskonały do deserów, ciast i do pieczywa...

Dżem morelowo-bananowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem morelowo-bananowy

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem morelowo-bananowy
Morele kroimy w kostkę, banany w półplasterki i dajemy do dużego garnka. Dodajemy przyprawy tzn. goździki i mielony kardamon, mieszamy. Dodajemy żelfix, całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia cięgle mieszając. Do gotujących się owoców wsypujemy cukier, mieszamy doprowadzając do wrzenia; gotujemy 3 minuty. Gotowy dżem przekładamy do słoików typu twist-off (do słoików nie wkładamy goździków), zakręcamy i odwracamy na 10 minut do góry dnem. Po tym czasie odwracamy słoiki i pozostawiamy do wystygnięcia.

SMACZNEGO!
Dżem morelowo-bananowy
do pokrojonych owoców dodajemy przyprawy: goździki i kardamon (na łyżeczce)
Dżem morelowo-bananowy
po dodaniu żelfixu doprowadzamy owoce do wrzenia...
Dżem morelowo-bananowy
do gotującego się dżemu wsypujemy cukier, ciągle mieszamy...
Dżem morelowo-bananowy
gotowy, goracy dżem przekładamy do słoików typu twist-off

Tagi:

beza bezy