SUPERPRZEPIS

Dżem morelowo- papierówkowy

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Dżem morelowo- papierówkowy Więcej zdjęć (3)

Dzięki morelom, tradycyjny dżem z papierówek nabiera cudownego smaku i żywego koloru

Składniki:

Dżem morelowo- papierówkowy

 

  • 7 średnich papierówek
  • 8 dużych dojrzałych moreli
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Dżem morelowo- papierówkowy
Morele obieramy ze skórki, kroimy na 1 cm kawałki. Pięć papierówek obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do moreli. Co chwilę mieszając, smażymy owoce na średnim ogniu około 10 minut. Słodzimy do smaku i smażymy jeszcze 5 minut. W tym czasie obieramy pozostałe dwie papierówki i ściaramy je na tarce o grubych oczkach. Od razu dodajemy do przesmażonych owoców i gotujemy jeszcze około 2-3 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, które kładziemy do góry dnem do ostygnięcia.
Dżem morelowo- papierówkowy
Morele obieramy ze skórki, kroimy na 1 cm kawałki. Pięć papierówek obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do moreli.
Dżem morelowo- papierówkowy
Co chwilę mieszając, smażymy owoce na średnim ogniu około 10 minut. Słodzimy do smaku i smażymy jeszcze 5 minut. W tym czasie obieramy pozostałe dwie papierówki i ściaramy je na tarce o grubych oczkach. Od razu dodajemy do przesmażonych owoców i gotujemy jeszcze około 2-3 minut. W razie potrzeby dod