paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Dżem morelowy z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

tradycyjny dżem z małym ulepszeniem

Dżem morelowy z migdałami

Składniki:

Dżem morelowy z migdałami

 

  • 1,5 dojrzałych moreli
  • 50 dag cukru
  • 5 dag migdałów
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 Żelfix 2;1 Dr. Oetkera

 

Sposób przygotowania:

Dżem morelowy z migdałami
Morele dokłądnie myjemy a następnie pozbawiamy każdą pestki. Morele kroimy w kostkę. Migdały za pomocą noża drobno siekamy. Morele przekładamy do garnka z Żelfixem. Mieszamy całość i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajmy do owoców cukier, mieszamy i wspólnie gotujemy 10 min. Po tym czasie dodajemy do owoców wino i migdały. Całość mieszamy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 5 min. Pamiętaj o mieszaniu. Dżem przekładamy do słoików, które stawiamy do góry dnem.