michal1995

michal1995

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 112]

Dżem rabarbarowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dżem idalnie pasuje do kanapek

Dżem rabarbarowo-truskawkowy

Składniki:

Dżem rabarbarowo-truskawkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem rabarbarowo-truskawkowy
Rabarbar dokładnie oczyścić z ziemi, następnie opłukać ciepłą wodą odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki przebrać opłukać a następnie usunąć szypułki. Do truskawek wrzucić rabarbar wszystko zasypać cukrem odstawić na 24 godziny aby owoce puściły soki. Następnego dnia wstawić na ogień i powoli gotować aż owoce się rozpadną, pod koniec gotowania dodać żelfix i gotować jeszcze 3 minuty gotowy dżem przelewać do słoików i odwracać na drugą stronę odstawić do wystygnięcia.