Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Dżem rabarbarowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pyszny i prosty w wykonaniu dżem rabarbarowo - truskawkowy idealny dodatek do deserów, tostów, lub jako baza do sosów.

Dżem rabarbarowo-truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem rabarbarowo-truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem rabarbarowo-truskawkowy
Rabarbar myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na kawałki ( ja go nie obieram ). Rabarbar przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 godziny.

Kiedy rabarbar puści sok wstawiamy go na planik i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie powinien się rozgotować.

Rabarbar lekko studzimy blendujemy. Stawiamy z powrotem na palnik i dodajemy pokrojone w ćwiartki truskawki i gotujemy na wolnym ogniu następne 45 minut.

Jeśli dżem jest zbyt kwaśny dodajemy więcej cukru. Jeśli nie gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoik do góry dnem i zostawiamy tak aż do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego ; )
Dżem rabarbarowo-truskawkowy
Umyty rabarbar kroimy na nieduże kawałki
Dżem rabarbarowo-truskawkowy
Przekładamy go do garnka zasypujemy cukrem i ostawiamy na godzinę
Dżem rabarbarowo-truskawkowy
Gotujemy na wolnym ogniu aż się rozleci - blendujemy
Dżem rabarbarowo-truskawkowy
Dodajemy truskawki i gotujemy około 30 minut - zlewamy do słoików