Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Dżem rabarbarowo truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaki wiosny zamknięte w aromatycznym dżemie. Idealne połączenie kwaśnego rabarbaru z aromatyczną truskawką.

Dżem rabarbarowo truskawkowy

Składniki:

Dżem rabarbarowo truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem rabarbarowo truskawkowy
Umyty i osuszony rabarbar pokroić na kawałki 2-3cm. Włożyć do miski i posypać kilkoma łyżkami cukru by rabarbar puścił sok. Odstawić na co najmniej godzinę (można na noc).

Podobnie zrobić z truskawkami opłukanymi i wyszypułkowanymi. Posypać je cukrem i pozostawić na chwilę. Rabarbar razem z sokiem przełożyć do garnka i dusić aż rabarbar będzie miękki.

Chwile przestudzić i zblendować. Do musu dodać truskawki z sokiem i przez kilka minut gotować pilnując by się nie przypaliło. W razie potrzeby dosłodzić.

Gorący dżem przełożyć od razu do słoiczków i studzić do góry dnem pod kocem by się zassały :)