msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Dżem rumowo-waniliowy z papierówek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aromatyczny i pyszny dżem z jabłek i nektarynek o smaku waniliowo rumowym.Poezja smaku.

Dżem rumowo-waniliowy z papierówek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem rumowo-waniliowy z papierówek

 

  • ok.2 kg jabłek papierówek
  • 3 duże nektarynki
  • kilka łyżek cukru-wg.uznania
  • sok z 1\3 cytryny
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Sposób przygotowania:

Dżem rumowo-waniliowy z papierówek
Jabłka obrałam,usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plasterki. Skropiłam sokiem z cytryny,by nie ściemniały. Nektarynki obrałam cienko ze skórki,usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w kostkę. Wszystkie rozdrobnione owoce przełożyłam do garnka z grubym dnem,wlałam 2 łyżki wody i na małym ogniu podgrzewałam mieszając.Gdy zaczęły się rozpadać wsypałam cukier i dalej gotowałam mieszając. Gdy były już częściowo rozgotowane a częściowo szkliste wlałam esencję waniliową i rum i dosłownie minutkę razem gotowałam. Gorące przekładałam do słoików ,szczelnie zakręcałam i ustawiałam do góry dnem,by dobrze złapały. Gdy przestygły odwracałam i wyniosłam do chłodnej spiżarki.
Dżem rumowo-waniliowy z papierówek
Owoce obieramy i rozdrabniamy.Skrapiamy sokiem z cytryny.
Dżem rumowo-waniliowy z papierówek
Podgrzewamy na małym ogniu.Po pewnym czasie dodajemy cukier.
Dżem rumowo-waniliowy z papierówek
Pod koniec wlewamy esencję waniliową i rum.
Dżem rumowo-waniliowy z papierówek
Napełniamy gorącym dżemem słoiki,zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.