dorjana

dorjana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Dżem śliwkowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dla małych i dużych łasuchów

Dżem śliwkowo-czekoladowy

Składniki:

Dżem śliwkowo-czekoladowy

 

  • 2kg śliwek ,najlepiej węgierek
  • 1/2 kg cukru
  • 150g kakao w proszku
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Dżem śliwkowo-czekoladowy
Śliwki wypestkować i pokroić na małe kawałeczki.
Zasypać je cukrem i zostawić na noc.
Kolejnego dnia gotować je na małym ogniu.Rozmieszać kakao
w 1 szklance wody na jednolita masę.
Dolać je do dżemu, gdy będzie on już dość gęsty.Dodać starta skórkę cytryny,całość wymieszać.
Przełożyć do słoików ,pasteryzować 15 minut.

Tagi:

śliwki