jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dżem śliwkowo-orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dżem jest niezastąpiony do ciast, pieczywa i deserów. Można dawać go także do potraw mięsnych. POLECAM

Dżem śliwkowo-orzechowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem śliwkowo-orzechowy

 

  • Składniki:
  • 2,5 kg śliwek węgierek,
  • 1 kg cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 15 dag orzechów mielonych,
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Dżem śliwkowo-orzechowy
Śliwki płuczemy, osuszamy i wyjmujemy z nich pestki. Tak przygotowane zasypujemy cukrem i delikatnie miksujemy. Smażymy około 2 godzin. Między czasie orzechy mielimy. Przed końcem smażenia dodajemy do śliwek, kakao, cukier waniliowy oraz orzechy. Dokładnie mieszamy. Razem smażymy jeszcze około 10 minut. Tak przygotowany dżem przekładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut. Gotowe.
Dżem śliwkowo-orzechowy
Śliwki myjemy, osuszmy i usuwamy z nich pestki
Dżem śliwkowo-orzechowy
Przygotowane śliwki przekładamy do garnka , dodajemy cukier
Dżem śliwkowo-orzechowy
Potrzebne nam orzechy odważamy i mielimy.
Dżem śliwkowo-orzechowy
Przygotowane orzechy dodajemy do śliwek. Smażymy chwile razem

Tagi:

śliwki