Barbara77

Barbara77

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Dżem śliwkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dżem śliwkowy doskonały do ciast, naleśników i kanapek

Dżem śliwkowy

Składniki:

Dżem śliwkowy

 

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 2 żelfixy
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Dżem śliwkowy
Śliwki dokładnie myjemy w zimnej wody. Natępnie pozbywamy się pestek, przekrawając śliekę na pół. Następnie z połowek kroimy na ćwiartki. Wszystkie przekrojone śliwki umieszczamy w garku/ rondlu. Smażymy okoóo 30 min po czym dodajemy żelfix i cukier i smażymy kolejne 1,5 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy masa gęstnieje przekładamy ją do wyparzonych wcześniej słoików o mocno zakręcamy. Odstawiamy i przykrywamy ręcznikiem do ostygnięcia.

Tagi:

śliwki