Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Dżem śliwkowy 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gdy w ogrodzie obrodziły śliwki polecam zrobić dżem. To zapach lata w zimowe dni.

Dżem śliwkowy 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem śliwkowy 4

 

  • 3- 4 kg śliwek
  • 1,5 kg cukru
  • 2 opakowania dżemixu

Sposób przygotowania:

Dżem śliwkowy 4
Śliwki dokładanie myjemy odkładając te nadpsute. Następnie śliwki pozbawiamy pestek i przekładamy je do dużego garnka. Wstawiamy na ogień i gotujemy do momentu, gdy się rozpadną. Wówczas dodajemy do nich cukier i razem gotujemy przez kilkanaście minut. Później miksujemy dżem lub przecieramy przez sitko( ze względu na skórki- ja używam blendera). Dodajemy dżemix i gotujemy kilka minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i od razu szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.
Dżem śliwkowy 4
Śliwki po umyciu pozbawiamy pestek i przekładamy do garnka.
Dżem śliwkowy 4
Śliwki gotujemy, gdy się rozpadną dodajemy cukier.
Dżem śliwkowy 4
Dżem miksujemy blenderem lub przecieremy przez sitko.
Dżem śliwkowy 4
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i od razu zakręcamy.

Tagi:

śliwki