mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Dżem truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo dobry dżem, bez zbędnych konserwantów czy żel-fixów:) samo zdrowie w nim jest;)

Dżem truskawkowy

Składniki:

Dżem truskawkowy

 

  • Proporcje:

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy
Truskawki umyć, obrać ze szypułek, wrzucić do dużego gara i gotować ok. godzinki na małym ogniu. Gdy lekko odparują, dodać cukier i dalej gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Mieszać drewnianą łyżką co jakiś czas. Dodać sok z cytryny, wymieszać.

Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem, przykryć i zostawić do ostudzenia. Dodatkowo, aby słoiki 'lepiej się trzymały', można je zapasteryzować, gotując w garnku z gorącą wodą do wysokości zakrętki słoiczka (ok. 20 min.)