migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Dżem truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dżem truskawkowy to u mnie jeden z obowiązkowych przetworów.Część robię z cukrem żelującym lub jakimś innym zagęstnikiem a część bez zagęszczaczy .Dżem z zagęstnikami szybko się robi ale ten drugi jednak wymaga więcej czasu.

Dżem truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy
Truskawki dokładnie umyć, osączyć i obrać ze szypułek. Przełożyć do garnka z grubym dnem i zasypać cukrem. Odstawić na 2-3 godziny** aby puściły sok.

Po tym czasie truskawki zagotować i gotować ok 15 minut. Następnie z garnka odlać mniej więcej połowę soku, który puściły truskawki.

To co zostało w garnku postawić ponownie na ogniu i gotować aż całość zgęstnieje, od czasu do czasu przemieszać.

Jeśli w trakcie gotowania okaże się że truskawki są mało słodkie to można dosypać jeszcze cukru.

Gotować aż dżem uzyska odpowiednią dla nas konsystencję (trzeba pamiętać ze po całkowitym wystudzeniu dżem jeszcze nieco zgęstnieje).

Gęstość dżemu można sprawdzić metodą talerzykową. Na schłodzony talerzyk należy nałożyć kroplę dżemu, jeśli nie spływa jest gotowy. Ja jednak nie korzystam z tej metody i robię na tzw. oko, jeśli konsystencja w garnku jest zadowalająca to kończę gotowanie. W sumie całość gotowałam ok 1,5 godziny, dżem wyszedł gęsty prawie jak powidła.

Na koniec gotowy dżem zmiksować blenderem i przełożyć do słoiczków. Odlany wcześniej sok także można przelać do słoików czy butelek lub zużyć od razu- rozcieńczyć wodą i zrobić kompot do picia.

Słoiczki z dżemem oraz sokiem dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika.

Pasteryzować ok 10 minut*** od zagotowania, zostawić w garnku do wystudzenia.

Z 3 kg truskawek wyszło mi ok 1,2 l soku oraz 4 słoiczki dżemu o pojemności ok 320 ml****.



*Cukru można dać więcej lub mniej, zależy jak słodki dżem lubimy i jak słodkie są truskawki.

**Truskawki zasypane cukrem można odstawić na dłużej a nawet na całą noc ale najlepiej w chłodne miejsce aby nie sfermentowały.

***Pasteryzację gotowego dżemu i soku można pominąć jeśli przełożymy gorące do słoików i odstawimy do góry dnem do wystudzenia, ja jednak dla pewności krótko pasteryzuję tym bardziej, że nie dodaję dużo cukru.

**** Ilość soku i dżemu może się różnić, wszystko zależy jak soczyste są truskawki i jak długo całość gotujemy.
Dżem truskawkowy
Truskawki dokładnie umyć, osączyć i obrać ze szypułek.
Dżem truskawkowy
Truskawki przełożyć do garnka z grubym dnem i zasypać cukrem. Odstawić na 2-3 godziny** aby puściły sok. Po tym czasie truskawki zagotować i gotować ok 15 minut.
Dżem truskawkowy
Odlany wcześniej sok także można przelać do słoików czy butelek lub zużyć od razu- rozcieńczyć wodą i zrobić kompot do picia.
Dżem truskawkowy
Na koniec gotowy dżem zmiksować blenderem i przełożyć do słoiczków.