MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Dżem truskawkowy - 100% naturalny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Nauczyłam się robić ten dżem od Mamy. Jest w 100% naturalny, bez dodatku żel-fixów i tym podobnych ulepszaczy, przez co jest bardzo zdrowy i smaczny! Uwielbiam do świeżej bułeczki czy naleśników.

Dżem truskawkowy - 100% naturalny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem truskawkowy - 100% naturalny

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy - 100% naturalny
Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Wsypujemy do garnka (najlepiej ze stali nierdzewnej z grubym dnem) i przesypujemy warstwami cukrem, żeby puściły sok. Odstawiamy na min. 1,5godziny w chłodne miejsce (można też na noc).

Powstały sok odlewamy (potem dobrze go osobno zagotować i przelać do butelek/słoiczków, zapasteryzować), pozostałe w garnku truskawki doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy, aż się rozpadną i zaczną gęstnieć (sok odparuje). Co jakiś czas trzeba przemieszać, bo mogą przywierać do dna (cukier lubi się przypalać).

Rada:

Gdy truskawki zaczną się rozpadać można je rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków - skróci to czas przygotowania, a krócej gotowany ma jaśniejszy kolor.

Dżemy nakładamy do wyparzonych wcześniej słoików, łyżką "ugniatamy", aby pozbyć się zbędnego powietrza, dokładnie wycieramy każdy gwint i zakręcamy suchą przykrywką.

Pasteryzujemy około 20 min (można też w piekarniku - około 40-45minut w 120 stopniach, wkładamy do zimnego piekarnika).

Podane proporcje są bardzo małe - orientacyjne. Ilość cukru należy dostosować.
Dżem truskawkowy - 100% naturalny
Truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy
Dżem truskawkowy - 100% naturalny
Gdy puszczą sok odlewamy go do osobnego garnka
Dżem truskawkowy - 100% naturalny
Owoce przesmażamy, gdy zaczną się rozpadać możemy im pomóc :)
Dżem truskawkowy - 100% naturalny
Gotowy dżem przekładamy do przygotowanych słoików