SUPERPRZEPIS

Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami

  • 8
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami Więcej zdjęć (5)

truskawki, migdały i żurawina zamknięte w słoiku

Składniki:

Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami

 

  • 1 kg truskawek
  • 3/4 szk suszonej żurawiny
  • 1/2 szk płatków migdałowych
  • 1/2 szk cukru żelującego
  • 1/2 szk cukru białego

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami
Truskawki umyć, wrzucić do garnka i gotować 5 minut. Po tym czasie dodać cukier żelujący i cukier biały i od czasu do czasu mieszając gotować 30 minut. Następnie dodać żurawinę i dalej gotować ( smażyć ) dalsze 15 minut. Na koniec dodać płatki migdałowe i smażyć dżem następne 15 - 20 minut. Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiczki ( u mnie 3 po 300 ml ) i szybko zakręcić. Jeżeli dżem będzie zużyty w szybkim czasie nie ma potrzeby pasteryzacji, ale jeśli chcemy zostawić na dłużej to należy zapasteryzować. Taki dżemik świetnie sprawdzi się do ciast, naleśników lub świeżego pieczywa.
Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami
najpierw podsmazyć umyte truskawki potem dodac cukier
Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami
następnie dodac suszoną żurawinę i dalej smazyć
Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami
potem dodac płatki migdałowe i dalej dżem smażyć
Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami
gotowy dżem nakładać do słoiczków i szczelnie zamknąć