Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dżem z aronii, borówek i gruszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dżem z aronii, słodkich gruszek i borówki amerykańskiej z dodatkiem soku z pomarańczy i wanilii jest wyśmienity. Po prostu pyszny.

Dżem z aronii, borówek i gruszek Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dżem z aronii, borówek i gruszek

 

Sposób przygotowania:

Dżem z aronii, borówek i gruszek
Gruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy. Aronię rozmrozić, przelać wrzącą wodą, wsypać do garnka, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować. Wsypać borówki, gotować około 20 minut.

Następnie dodać gruszki z sokiem pomarańczowym, cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii, gotować około 40 minut mieszając od czasu do czasu, odłożyć do następnego dnia.

Nazajutrz mieszając gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić na 10 minut do góry dnem. 
Dżem z aronii, borówek i gruszek
Rozmrożoną aronię zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków.
Dżem z aronii, borówek i gruszek
Wsypać umyte borówki i gotować przez 20 minut.
Dżem z aronii, borówek i gruszek
Dodać starte na tarce gruszki wymieszane z sokiem z pomarańczy.
Dżem z aronii, borówek i gruszek
Wsypać cukier, dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii.
Dżem z aronii, borówek i gruszek
Gorący dżem włożyć do słoiczków i na 10 minut odwrócić do góry dnem.