Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dżem z aronii i borówek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dżem z aronii, borówek i jabłek jest wyśmienitym dodatkiem do gofrów, ciasta i pieczywa. Polecam, smacznego.

Dżem z aronii i borówek Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Dżem z aronii i borówek

 

Sposób przygotowania:

Dżem z aronii i borówek
Aronię przemrozić przynajmniej przez 1 dobę. Następnie wsypać do garnka, połowę zmiażdżyć, dodać cukier, sok z cytryny, kilka łyżek wody, wymieszać i gotować około 15 minut.

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, połączyć z aronią, wsypać borówki i mieszając od czasu do czasu gotować przez pół godziny. Odłożyć na kilka godzin lub na całą noc.

Następnego dnia mieszając, gotować do pożądanej gęstości. Gorący dżem przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić na 15 minut do góry dnem.
Dżem z aronii i borówek
Aronię wsypać do garnka, połowę zmiażdżyć.
Dżem z aronii i borówek
Wsypać cukier, dodać sok z cytryny i wodę, gotować 15 minut.
Dżem z aronii i borówek
Jabłka obrać, pokroić, połączyć z aronią.
Dżem z aronii i borówek
Dodać umute i sączone borówki, gotować około pół godziny.
Dżem z aronii i borówek
Następnego dnia mieszając gotować do pożądanej gęstości.
Dżem z aronii i borówek
Gorący dżem włozyć do słoików, zakręcić zakrętki, odwrócić do góry dnem na 15 mint.