Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dżem z aronii, truskawek i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dżem z aronii, truskawek i jabłek jest wyśmienity. Aronię należy przemrozić, aby usunąć smak goryczki.

Dżem z aronii, truskawek i jabłek Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dżem z aronii, truskawek i jabłek

 

Sposób przygotowania:

Dżem z aronii, truskawek i jabłek
Aronię rozmrozić przelewając gorącą wodą, wsypać do garnka z grubym dnem, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, wsypać cukier, gotować około 20 minut.

Następnie wsypać truskawki ( dodałam mrożone), dodać sok z cytryny, wydrążone ziarenka z laski wanilii i obrane jabłka starte na tarce o dużych oczkach.

Gotować około 1 godziny, odłożyć do następnego dnia. ( Do dżemu można dodać więcej lub mniej cukru w zależności od słodkości owoców)

Nazajutrz gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić zakrętki i włożyć na 20 minut do nagrzanego do 110 -120 stopni piekarnika.
Dżem z aronii, truskawek i jabłek
Rozmrożoną aronię rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Dżem z aronii, truskawek i jabłek
Wsypać cukier, wymieszać i gotować około 20 minut.
Dżem z aronii, truskawek i jabłek
Następnie wsypać świeże lub rozmrożone truskawki.
Dżem z aronii, truskawek i jabłek
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, połączyć z aronią i truskawkami.
Dżem z aronii, truskawek i jabłek
Gotować około 1 godziny, odłożyć do następnego dnia.