iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Dżem z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Z ostatnich brzoskwiń w tym roku przygotowałam taki dżem z dodatkiem białej czekolady i dzięki temu mam kilka malutkich słoiczków pysznego smarowidła do chlebka czy naleśników.

Dżem z białą czekoladą

Składniki:

Dżem z białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Dżem z białą czekoladą

ETAP 1:

Dżem z białą czekoladą
Brzoskwinie obrać ze skórek i wyjąć pestki.

Brzoskwinie obrać i pozbawić pestek po obraniu ma być ich 1,5 kg, następnie przełożyć je do garnka i dolać 1/2 szklanki wody, przykryć i rozgotować.

ETAP 2:

Dżem z białą czekoladą
Czekolady może być mniej ale im więcej tym lepiej.

Kiedy owoce całkowicie się rozpadną to zmiksować je na gładki mus który lekko odparować do odpowiedniej gęstości na koniec do owoców dodać połamaną czekoladę

ETAP 3:

Dżem z białą czekoladą
Syrop jest inntesywny i słodki w smaku.

dolać syrop, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady ( ewentualnie dosłodzić)

ETAP 4:

Dżem z białą czekoladą

jeszcze gorący dżem przełożyć do małych słoiczków i odstawić do góry dnem do wystudzenia.