jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Dżem z borówek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjny dżem do mięs i wędlin

Dżem z borówek

Składniki:

Dżem z borówek

 

Sposób przygotowania:

Dżem z borówek
Przebrać borówki i opłukać. Obrać i pokroić gruszki i jabłka, usunąć gniazda nasienne. Z cukru oraz 3/4 szklanki wody ugotować syrop. Do wrzącego syropu włożyć gruszki, krótko obgotować i wyjąc łyżką cedzakową. Do syropu dodac borówki oraz jabłka i smażyć, mieszając na małym ogniu, aż owoce staną się przejrzyste, a borówki zaczną opadać. Pod koniec smażenia włożyć ponownie gruszki i smażyć je razem. Gorący dżem włożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować 10 minut.