Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Dżem z borówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dżem jest prosty w przygotowaniu, świetny na zimę do dań mięsnych i na kanapki.

Dżem z borówki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem z borówki

 

Sposób przygotowania:

Dżem z borówki
Owoce borówki zalewamy gorącą wodą i po chwili odcedzamy na sicie. Następnie owoce rozdrabniamy melakserem i wsypujemy do prodiża. Wstawiamy na ogień i gotujemy ok. 10 minut stopniowo dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy 10 minut, wrzące owoce wkładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Dżem z borówki
Etap 1Owoce borówki, przebrane przez rozdrobieniem
Dżem z borówki
Owoce wrzucone do prodiża przed dodaniem cukru