misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Dżem z borówki amerykańskiej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

W zimie taki dzemik wykorzystać można do ciasta jak i na śniadanie do bułeczki.

Dżem z borówki amerykańskiej

Składniki:

Dżem z borówki amerykańskiej

 

  • 3 l borówki amerykańskiej
  • 3/4 kg cukru
  • 1 Żel-Fix

Sposób przygotowania:

Dżem z borówki amerykańskiej
Borówki czyste , przebrane i opłukane gotujemy na bardzo małym ogniu aż się rozgotują i trochę wody odparuje co jakiś czas mieszając ,by się nie przepaliły .Następnie wsypujemy cukier i dalej gotujemy mieszając.Na końcu wsypujemy żel-fix mieszamy , zagotujemy i gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcamy .