Dzem z cukini

Agusia74 - Przepis na: Dzem z cukini offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 76
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Dzem z cukini
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Warto spróbować.


trudność: średne
czas:

Dzem z cukini - SKŁADNIKI:

  • 5 kg cukinii
  • 1 kg cukru
  • 4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
  • 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
  • 1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy

Dzem z cukini - PRZYGOTOWANIE:

Cukinie obrać i wydrążyć nasiona.Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier,galaretki ,kwasek i olejek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Dzem z cukini (strona 1 z 1)  
magdusia

magdusia
offline

2009-08-04 22:05
Dzisiaj u mnie na tapecie była właśnie cukinia, dżem w smaku przypomina morele. Całą ilość cukinii starłam na grubej tarce. Smak super i zawsze coś innego...
Skomentuj
Oceń:
5
Agusia74

Agusia74
offline

2009-08-04 23:14
Cieszę się że dżem Ci smakował.
Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
dorjana

dorjana
offline

2010-09-26 22:26
interesujacy przepis,musze sprobowac
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Warzywa i owoce
Makaron spaghetti z pesto i słonecznikiem Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami Kurczak zapiekany z warzywami
Makaron z dynią i jarmużowym pesto Penne z dynią na słodko Pyszna tarta z dynią
Dyniowe racuszki Dyniowe placuszki z kaszanką Dynia z kiełbasą
Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree Serowe kluski z dyniowym puree Dyniowa karpatka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj