Dzem z cukini

Agusia74

Mistrz Kuchni
Przepisy: 76
zdjęcia: 1 z 1
Dzem z cukini
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Warto spróbować.


trudność: średnie
czas:

Dzem z cukini - SKŁADNIKI:

  • 5 kg cukinii
  • 1 kg cukru
  • 4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
  • 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
  • 1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy

Dzem z cukini - PRZYGOTOWANIE:

Cukinie obrać i wydrążyć nasiona.Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier,galaretki ,kwasek i olejek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Dzem z cukini (strona 1 z 1)  
magdusia

magdusia

2009-08-04 22:05
Dzisiaj u mnie na tapecie była właśnie cukinia, dżem w smaku przypomina morele. Całą ilość cukinii starłam na grubej tarce. Smak super i zawsze coś innego...
Skomentuj
Oceń:
5
Agusia74

Agusia74

2009-08-04 23:14
Cieszę się że dżem Ci smakował.
Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
dorjana

dorjana

2010-09-26 22:26
interesujacy przepis,musze sprobowac
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Warzywa i owoce
Ucierane ze śliwkami Nogi z kaczki po góralsku Surówka z pora i marchewki
Domowy sok przecierowy Surówka z kiszonej kapusty Zapiekany ryż z jabłkami
Czosnkowa pasta z białej fasoli Spaghetti z pomidorowym sosem i pulpetami Pizza na marchewkowym spodzie
Owocowa kanapka  Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą Torcik cytrynowo-jabłkowo-śmietankowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane