aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

dżem z cukinii wg aliss06

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ktoś kto nie wie jak został przygotowany ten dżem nigdy nie powiedziałby że jest on z cukinii

dżem z cukinii wg aliss06

Składniki:

dżem z cukinii wg aliss06

 

  • 1 kg cukinii
  • 200g cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • odrobina kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

dżem z cukinii wg aliss06
Cukinię należy dokładnie umyć i obrać ze skóry. Następnie przekroić wzdłuż i usunąć znajdujące się w środku pestki. Gotową można zetrzeć na tarce o dużych oczkach jednak jest to bardzo pracochłonne, dlatego lepiej pokroić ją w kostkę, przełożyć do garnka, wymieszać z cukrem i dusić na średnim ogniu do całkowitego rozpadnięcia się cukinii. Aby zaoszczędzić czas, można użyć blendera lub tłuczka do ziemniaków. Kiedy uzyskamy już jednolitą masę, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i gorący dżem przekładamy do wcześniej wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Tagi:

cukinia