jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Dżem z czarnej porzeczki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dżem z czarnej porzeczki to mój ulubiony dżem. Jest wyrazisty w smaku, więc doskonale nadaje się do przełożenia ciasta.

Dżem z czarnej porzeczki. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem z czarnej porzeczki.

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem z czarnej porzeczki.
Myjemy owoce i odsączamy je z wody. Obieramy z szypułek. Zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin do chwili, aż puszczą sok. Przekładamy do rondla o grubym dnie i wysokich brzegach. Gotujemy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając do chwili, aż dżem zgęstnieje. Możemy zrobić to kilkakrotnie przerywając i schładzając dżem. Zagęszczamy dżem do takiego stanu, jaki lubisz. Jeśli chcemy przechować dżem dłużej pasteryzujemy go w słoikach w temp. 90 st.C przez 15 minut.
Dżem z czarnej porzeczki.
Myjemy owoce i odsączamy je z wody na sicie.
Dżem z czarnej porzeczki.
Obieramy z szypułek. Zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin do chwili, aż puszczą sok.