sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Dżem z czarnej porzeczki nisko słodzony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam dżemy nisko słodzone. To wspaniały dodatek do ciast, deserów i drożdżówek. Są oszczędne, gdyż na 1 kg owoców zużywamy tylko małą łyżeczkę cukru.

Dżem z czarnej porzeczki nisko słodzony

Składniki:

Dżem z czarnej porzeczki nisko słodzony

Składniki

Sposób przygotowania:

Dżem z czarnej porzeczki nisko słodzony
Porzeczki dokładnie przebieramy i usuwamy ogonki. Opłukane wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i mieszamy.

Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut. Kiedy nadmiar soku odparuje, sprawdzamy konsystencję.

Jeżeli jest odpowiednia, przekładamy dżem do słoików.

Mocno zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w 90 stopniach.