alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Dżem z czereśni z szampanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dżem na zimę z czereśni. Trochę go urozmaiciłam bo dodałam do niego szampana. Efekt końcowy jak dla mnie bombowy.

Dżem z czereśni z szampanem

Składniki:

Dżem z czereśni z szampanem

 

  • 1 kg czereśni czerwonych (bez pestek)
  • 100 ml szampana
  • 1 cukier żelujący 3:1

 

Sposób przygotowania:

Dżem z czereśni z szampanem
Czereśnie umyć obrać z ogonków i wypestkować. Zasypać cukrem żelującym wymieszać. Na średnim ogniu mieszając zagotować. Wlać szampana i mieszając gotować około 5 minut. Połowę dżemu zmiksować blenderem, wymieszać i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po 15 minutach odwrócić, ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Tagi:

beza bezy