mirosława 123

mirosława 123

Kuchcik
[Przepisów: 1]

dżem z gruszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

gruszki obrać, pokroić w kostkę, gotować w garnku z niewielką ilością wody dodać cukier. Cytrynę wyparzyć, skórkę zetrzeć na tarce.

dżem z gruszek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

dżem z gruszek

 

  • 3 kg gruszek
  • 1/2 kg cukru
  • 1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

dżem z gruszek
Gruszki obrać, pokroić w kostkę, gotować w garnku z niewielką ilością wody dodać cukier. Cytrynę wyparzyć, skórkę zetrzeć na tarce.sok z cytryny wydusić i dodać do dżemu. Dżem gotować przez około 2 dni aż zgęstnieje. Często mieszać aby się nie przypalił. Gdy dżem będzie gęsty przełożyć go do słoiczków. Słoiczki gotować przez 15 minut.
dżem z gruszek
Etap 1