PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Dżem z jabłek i kiwi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

pyszny dżem z jabłek i kiwi

Dżem z jabłek i kiwi

Składniki:

Dżem z jabłek i kiwi

 

  • 400 g kiwi (obranych ze skórki)
  • 850 g jabłek (obranych, bez gniazd nasiennych)
  • 1 Cukier żelujący 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Dżem z jabłek i kiwi
Sposób przygotowania:

Umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubsze wiórki, wsypać do garnka. Kiwi obrać i pokroić w drobną kostkę, dołożyć do jabłek. Cukier żelujący wsypać do owoców, dokładnie wymieszać razem i mieszając zagotować.Gotować od 2 do 3 minut (gdy jabłka są twarde). Gorący dżem nałożyć do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twistt-off i na 5 minut odwrócić je do góry dnem.