plocia

plocia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Dżem z jagody kamczackiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszny dżem, idealny dżem do ciast, wafli. Smacznego.

Dżem z jagody kamczackiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z jagody kamczackiej

 

  • 1 kg jagody kamczackiej
  • 0,5 kg cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Dżem z jagody kamczackiej
Do garnka z podwójnym dnem dodać umyte jagody kamczackie, posypać je cukrem i dodać wodę. Od czasu do czasu mieszać by jagody nie przywarły do dna garnka. W międzyczasie umyć dokładnie słoiki i nakrętki a następnie w piekarniku wyprażyć ok 10-15 min. w temp. ok 120-150 C. Gdy dżem już będzie taki gęsty jak chcemy, gorący przelać do suchych słoików i szybko zakręcić. Postawić do góry dnem, poczekać aż przestygną.
Dżem z jagody kamczackiej
Do garnka z podwójnym dnem dodać umyte jagody kamczackie
Dżem z jagody kamczackiej
posypać je cukrem i dodać wodę. Od czasu do czasu mieszać by jagody nie przywarły do dna garnka.
Dżem z jagody kamczackiej
W międzyczasie umyć dokładnie słoiki i nakrętki a następnie w piekarniku wyprażyć ok 10-15 min. w temp. ok 120-150 C. Gdy dżem już będzie taki gęsty jak chcemy, gorący przelać do suchych słoików i szybko zakręcić.
Dżem z jagody kamczackiej
Postawić do góry dnem, poczekać aż przestygną.

Tagi:

jagody owoce