kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Dżem z jarzębiną

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 33

Jarzębinę przebrać, opłukać, dokładnie osuszyć, oczyścić z szypułek.

Dżem z jarzębiną

Składniki:

Dżem z jarzębiną

 

  • jabłka antonówki 75 dag
  • jarzębina 50 dag
  • cukier 75 dag

Sposób przygotowania:

Dżem z jarzębiną
Jarzębinę przebrać, opłukać, dokładnie osuszyć, oczyścić z szypułek.
wsypać do woreczków do zamrażania, mrozić 2-3 dni.

Zamrożoną jarzębinę wrzucić do dużej ilości wrzątku, gotować 10 minut, odcedzić.
Do szklanki wywaru z jarzębiny wsypać cukier, wymieszać, zagotować.
dodać jarzębinę, dusić 15 minut.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
Dodać do jarzębiny, gotować 10 minut, aż się rozpadną.
Przełożyć do słoików.