Strona główna Dżem z jarzębiną

Dżem z jarzębiną

Przetwory « poprzedni | następny »
kiwi - Przepis na: Dżem z jarzębiną offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 1064
Dżem z jarzębiną
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 30

Jarzębinę przebrać, opłukać, dokładnie osuszyć, oczyścić z szypułek.


trudność: średne
czas:

Dżem z jarzębiną - SKŁADNIKI:

  • jabłka antonówki 75 dag
  • jarzębina 50 dag
  • cukier 75 dag

Dżem z jarzębiną - PRZYGOTOWANIE:

Jarzębinę przebrać, opłukać, dokładnie osuszyć, oczyścić z szypułek.
wsypać do woreczków do zamrażania, mrozić 2-3 dni.

Zamrożoną jarzębinę wrzucić do dużej ilości wrzątku, gotować 10 minut, odcedzić.
Do szklanki wywaru z jarzębiny wsypać cukier, wymieszać, zagotować.
dodać jarzębinę, dusić 15 minut.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
Dodać do jarzębiny, gotować 10 minut, aż się rozpadną.
Przełożyć do słoików.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Dżem z jarzębiną (strona 1 z 1)  
A.B.

A.B.
offline

2009-09-10 13:36
o na pewno skorzystam,dzięki za przepisik,5
Skomentuj
Oceń:
0
hoffija44

hoffija44
offline

2009-09-14 17:37
Samo zdrowie , a smak pamiętam jeszcze z czasów , jak można było kupić jarzębinę w polewie lukrowej......sądzę ,że niewiele będzie się różnić :)
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2009-09-14 18:46
samo zdrowie ,ja sama nie robie dzemow ale chetnie bym sprobowala napewno bardzo smaczny.
Skomentuj
Oceń:
0
emerytka

emerytka
offline

2009-09-14 20:13
Już czuję ten smak... Jutro jadę zapolować na jarzębinkę. Robię dżemy od zeszłego roku z dużym upodobaniem. Mam nadzieję, że trochę jarzębinowej goryczki zostanie... Dzięki i pozdrawiam .
Skomentuj
Oceń:
0
kamila1957

kamila1957
offline

2009-09-14 21:54
Przepyszny dżem, daje 5
Skomentuj
Oceń:
0
Moni008

Moni008
offline

2009-09-15 15:07
no faktycznie ciekawy przepis a u mnie na działce mnóstwo jabłek tylko jarzębiny brak ale muszę wybrać się na polowanie i na pewno w tym roku w mojej spiżarce pojawi się ten dżem :)
Skomentuj
Oceń:
0
kabasia

kabasia
offline

2009-09-17 17:08
brzmi interesująco i na pewno pysznie smakuje:)
Skomentuj
Oceń:
0
kachurka

kachurka
offline

2009-09-17 21:40
Ciekawe nie powiem, na pewno spróbuje daje 5.
Skomentuj
Oceń:
0
irena56

irena56
offline

2009-09-19 12:44
Napewno smaczny,trzeba sprobowac i do tego jesienna jerzebinkai jabluszka-pycha.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Marmolada winogron i jabłko Marmolada jabłko z miętą Marynowane buraczki
Dżem jarzębinowo-jabłkowy Przecier pomidorowy Nutella śliwkowa
Biała kapusta z burakami Marynowane grzybki Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką
Konfitura z dyni z ananasem Sos słodko-kwaśny z cukinią Zimowe leczo do słoików

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane