Strona główna Dżem z jarzębiną

Dżem z jarzębiną

Przetwory « poprzedni | następny »
kiwi offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 1064
Dżem z jarzębiną
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 30

Jarzębinę przebrać, opłukać, dokładnie osuszyć, oczyścić z szypułek.


trudność: średne
czas:

Dżem z jarzębiną - SKŁADNIKI:

  • jabłka antonówki 75 dag
  • jarzębina 50 dag
  • cukier 75 dag

Dżem z jarzębiną - PRZYGOTOWANIE:

Jarzębinę przebrać, opłukać, dokładnie osuszyć, oczyścić z szypułek.
wsypać do woreczków do zamrażania, mrozić 2-3 dni.

Zamrożoną jarzębinę wrzucić do dużej ilości wrzątku, gotować 10 minut, odcedzić.
Do szklanki wywaru z jarzębiny wsypać cukier, wymieszać, zagotować.
dodać jarzębinę, dusić 15 minut.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
Dodać do jarzębiny, gotować 10 minut, aż się rozpadną.
Przełożyć do słoików.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Dżem z jarzębiną (strona 1 z 1)  
A.B.

A.B.
offline

2009-09-10 13:36
o na pewno skorzystam,dzięki za przepisik,5
Skomentuj
Oceń:
0
hoffija44

hoffija44
offline

2009-09-14 17:37
Samo zdrowie , a smak pamiętam jeszcze z czasów , jak można było kupić jarzębinę w polewie lukrowej......sądzę ,że niewiele będzie się różnić :)
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2009-09-14 18:46
samo zdrowie ,ja sama nie robie dzemow ale chetnie bym sprobowala napewno bardzo smaczny.
Skomentuj
Oceń:
0
emerytka

emerytka
offline

2009-09-14 20:13
Już czuję ten smak... Jutro jadę zapolować na jarzębinkę. Robię dżemy od zeszłego roku z dużym upodobaniem. Mam nadzieję, że trochę jarzębinowej goryczki zostanie... Dzięki i pozdrawiam .
Skomentuj
Oceń:
0
kamila1957

kamila1957
offline

2009-09-14 21:54
Przepyszny dżem, daje 5
Skomentuj
Oceń:
0
Moni008

Moni008
offline

2009-09-15 15:07
no faktycznie ciekawy przepis a u mnie na działce mnóstwo jabłek tylko jarzębiny brak ale muszę wybrać się na polowanie i na pewno w tym roku w mojej spiżarce pojawi się ten dżem :)
Skomentuj
Oceń:
0
kabasia

kabasia
offline

2009-09-17 17:08
brzmi interesująco i na pewno pysznie smakuje:)
Skomentuj
Oceń:
0
kachurka

kachurka
offline

2009-09-17 21:40
Ciekawe nie powiem, na pewno spróbuje daje 5.
Skomentuj
Oceń:
0
irena56

irena56
offline

2009-09-19 12:44
Napewno smaczny,trzeba sprobowac i do tego jesienna jerzebinkai jabluszka-pycha.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Dżem jagodowy na galaretce Sok z malin na zimę Marynowana szparagówka
Kolorowa sałatka z ogórków Słoikowa łopatka boczkowa Przecier z pomidorów
Kapusta kiszona w słoikach Moje dyniowe pikle Sałatka warzywna z cukinią na zimę
Puree z dyni na zimę Dżem z dyni z imbirem i cynamonem Dżem z dyni i jabłek

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane