Strona główna Dżem z jarzębiną

Dżem z jarzębiną

Przetwory « poprzedni | następny »
kiwi

Srebrny Ekspert
Przepisy: 1064
Dżem z jarzębiną
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 30

Jarzębinę przebrać, opłukać, dokładnie osuszyć, oczyścić z szypułek.


trudność: średnie
czas:

Dżem z jarzębiną - SKŁADNIKI:

  • jabłka antonówki 75 dag
  • jarzębina 50 dag
  • cukier 75 dag

Dżem z jarzębiną - PRZYGOTOWANIE:

Jarzębinę przebrać, opłukać, dokładnie osuszyć, oczyścić z szypułek.
wsypać do woreczków do zamrażania, mrozić 2-3 dni.

Zamrożoną jarzębinę wrzucić do dużej ilości wrzątku, gotować 10 minut, odcedzić.
Do szklanki wywaru z jarzębiny wsypać cukier, wymieszać, zagotować.
dodać jarzębinę, dusić 15 minut.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
Dodać do jarzębiny, gotować 10 minut, aż się rozpadną.
Przełożyć do słoików.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Dżem z jarzębiną (strona 1 z 1)  
A.B.

A.B.

2009-09-10 13:36
o na pewno skorzystam,dzięki za przepisik,5
Skomentuj
Oceń:
0
hoffija44

hoffija44

2009-09-14 17:37
Samo zdrowie , a smak pamiętam jeszcze z czasów , jak można było kupić jarzębinę w polewie lukrowej......sądzę ,że niewiele będzie się różnić :)
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960

2009-09-14 18:46
samo zdrowie ,ja sama nie robie dzemow ale chetnie bym sprobowala napewno bardzo smaczny.
Skomentuj
Oceń:
0
emerytka

emerytka

2009-09-14 20:13
Już czuję ten smak... Jutro jadę zapolować na jarzębinkę. Robię dżemy od zeszłego roku z dużym upodobaniem. Mam nadzieję, że trochę jarzębinowej goryczki zostanie... Dzięki i pozdrawiam .
Skomentuj
Oceń:
0
kamila1957

kamila1957

2009-09-14 21:54
Przepyszny dżem, daje 5
Skomentuj
Oceń:
0
Moni008

Moni008

2009-09-15 15:07
no faktycznie ciekawy przepis a u mnie na działce mnóstwo jabłek tylko jarzębiny brak ale muszę wybrać się na polowanie i na pewno w tym roku w mojej spiżarce pojawi się ten dżem :)
Skomentuj
Oceń:
0
kabasia

kabasia

2009-09-17 17:08
brzmi interesująco i na pewno pysznie smakuje:)
Skomentuj
Oceń:
0
kachurka

kachurka

2009-09-17 21:40
Ciekawe nie powiem, na pewno spróbuje daje 5.
Skomentuj
Oceń:
0
irena56

irena56

2009-09-19 12:44
Napewno smaczny,trzeba sprobowac i do tego jesienna jerzebinkai jabluszka-pycha.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Sałatka z buraczków Domowa ziołowa sól Kandyzowana skórka z Pomelo
Skórka kandyzowana z mandarynek Przecier pomidorowy Papryka konserwowa
Kiełbasa wieprzowa ze słoika Kiełbasa ze słoika Łatwy dżem wiśniowy
Marynowane śliwki Buraczki z kminkiem w zalewie na zimę Dżem truskawkowy z dodatkiem kawy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane