Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dżem z owoców mieszanych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dżem własnej roboty jest najlepszy

Dżem z owoców mieszanych Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem z owoców mieszanych

 

  • 50 dag truskawki,
  • 30 dag maliny,
  • 20 dag jagody leśne,
  • 1/2 kg cukier,
  • 1 szkl cukier żelujący,
  • 2 łyżeczki sok z cytryny,
  • 2 łyżki spirytus

 

Sposób przygotowania:

Dżem z owoców mieszanych
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Maliny przetrzeć przez sito. Owoce i przecier z malin włożyć do garnka, zagotować, dodać cukier i cukier żelujący, wymieszać i gotować kilka minut. Pod koniec dodać sok z cytryny, zamieszać. Gorący przełożyć do słoiczków. Do każdego słoiczka wlać odrobinę spirytusu, zapalić zapałką i szybko zakręcić zakrętkę. Odłożyć w chłodne miejsce.
Dżem z owoców mieszanych
Etap 1
Dżem z owoców mieszanych
Etap 2