Stenka

Stenka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Dżem z pigwy i dzikiej róży

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobry i zdrowy dżem do spożycia od razu lub zamknięty w słoikach z przeznaczeniem do dalszego przechowania i spożycia w okresie zimy

Dżem z pigwy i dzikiej róży Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem z pigwy i dzikiej róży

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1/2 kg owoców dzikiej róży
  • 75 dag cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z pigwy i dzikiej róży

Owoce pigwy i dzikiej rózy umyć, wydrązyć gniazda nasienne i pokroić. Włozyć do garnka, dolać tyle wody, abu przykryła owoce. Gotować około 40 minut. Następnie rozetrzeć ugotowane owoce. Dodać cukier i gotować jeszcze około 15 minut.Dżem przeznaczony do późniejszego spożycia należy przełożyć gotujący do ogrzanych słoików. Słoiki zamknąć i ustawić do góry dnem do wystygnięcia

Tagi:

pigwa