EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Dżem z pigwy (na zimę)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Dżem z pigwy to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni w okresie jesienno – zimowym. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu.

Dżem z pigwy (na zimę)

Składniki:

Dżem z pigwy (na zimę)

 

  • 1 kg obranych owoców z pigwy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki cukru żelującego 1:1
  • 1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Dżem z pigwy (na zimę)

ETAP 1:

1. Owoce pigwy umyć, obrać i oczyścić z pestek. Pokroić na ósemki a następnie na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać sokiem
z pomarańczy. Gotować na bardzo małym ogniu tak długo aż owoce staną się miękkie i nabiorą odpowiedniej konsystencji dżemu.

ETAP 2:

2. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić
do góry dnem.