Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Dżem z porzeczki czerwonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczny i zdrowy dodatek do różnych dań. Można zajadać z kanapkami lub wykorzystać potem do ciasta. smaczne!

Dżem z porzeczki czerwonej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z porzeczki czerwonej

 

  • porzeczka czerwona 1,2 kg
  • cukier 1 szk
  • zel fix 1 opakowani

Sposób przygotowania:

Dżem z porzeczki czerwonej
Najpierw posypuję porzeczki połową cukru, odkładam je do lodówki na całą noc. Nakładam wszystkie porzeczki na głęboką, najlepiej zniszczoną patelnię. Posypuję je resztką cukru. Mieszam dokładnie i gotuję 15 minut. Dodaję opakowanie żel fix do całości i mieszamy. Przekładam słodką masę do słoików i wekuję.
Dżem z porzeczki czerwonej
Etap 1 - zasypane przez noc porzeczki
Dżem z porzeczki czerwonej
Etap 2 - posypuje porzeczki cukrem na patelni
Dżem z porzeczki czerwonej
Etap 3 - dodaje żel fix do porzeczek na patalni
Dżem z porzeczki czerwonej
Etap 4 - co jakiś czas mieszam masę porzeczkową