misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Dżem z porzeczkoagrestu i czerwonej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny, aromatyczny lekko kwaskowy dżem z dwóch rodzajów owoców. Doskonały na kanapki oraz przekładania ciasta.

Dżem z porzeczkoagrestu i czerwonej porzeczki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dżem z porzeczkoagrestu i czerwonej porzeczki

 

  • 1,5 kg porzeczkoagrestu
  • 500 g czerwonej porzeczki
  • 700 g cukru
  • 2 opakowania żelfixu

Sposób przygotowania:

Dżem z porzeczkoagrestu i czerwonej porzeczki
Porzeczkoagrest oraz czerwone porzeczki dokładnie opłukujemy, pozbawiamy liści i gałązek, a porzeczkoagrest obu końcówek.

Wszystkie owoce wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem, zasypujemy żelfixem i dokładnie mieszamy. Następnie stawiamy na gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.

Gdy zawartość garnka zagotuje się dodajemy cukier i nadal cały czas mieszając gotujemy przez 3 minuty od momenty zagotowania.

Gotowy gorący dżem przekładamy do czystych słoiczków i od razu zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
Dżem z porzeczkoagrestu i czerwonej porzeczki
Owoce opłukujemy a następnie pozbawiamy liści ogonków i gałązek
Dżem z porzeczkoagrestu i czerwonej porzeczki
Owoce zasypujemy żelfixem i dokładnie mieszamy
Dżem z porzeczkoagrestu i czerwonej porzeczki
Gdy zawartość garnka zawrze dodajemy do niego cukier i dokładnie mieszamy
Dżem z porzeczkoagrestu i czerwonej porzeczki
Gdy zawartość garnka ponownie zawrze gotujemy jeszcze przez 3 minuty
Dżem z porzeczkoagrestu i czerwonej porzeczki
Gorący dżem przekładamy do słoików i od razu zakręcamy

Tagi:

agrest owoce