Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Dziczyzna z ziemniakami i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dziczyzna pieczona w woreczku jest soczysta i mniej kaloryczna niż tradycyjnie duszona

Dziczyzna z ziemniakami i marchewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dziczyzna z ziemniakami i marchewką

 

  • 45-50 dag łopatki z dzika
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 8-10 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżko octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżki przyprawy do mięs

Sposób przygotowania:

Dziczyzna z ziemniakami i marchewką
Łopatkę dokładnie czyścimy, kroimy na 6-8 kawałków. Olej mieszamt z octem winnym, miodem i przyprawą do mięs. Marynatą zalewamy łopatkę, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy mięso do woreczka do pieczenia. Dodajemy obraną i pokrojoną w średniej grubości talarki marchewkę oraz cebulę posiekaną na średnie pióra. Wlewamy 1/3 szklanki wody. Zawiązujemy worek i mięso pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni.
Dziczyzna z ziemniakami i marchewką
Łopatkę dokładnie czyścimy, kroimy na 6-8 kawałków. Olej mieszamt z octem winnym, miodem i przyprawą do mięs. Marynatą zalewamy łopatkę, dokładnie mieszamy.
Dziczyzna z ziemniakami i marchewką
kładamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy mięso do woreczka do pieczenia.
Dziczyzna z ziemniakami i marchewką
Dodajemy obraną i pokrojoną w średniej grubości talarki marchewkę oraz cebulę posiekaną na średnie pióra. Wlewamy 1/3 szklanki wody. Zawiązujemy worek i mięso pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni.