E 951 Aspartam – nieszkodliwy słodzik czy słodka trucizna?

Nie cichną dyskusję na temat zastępowania białego cukru innymi substancjami. Najwięcej kontrowersji budzi sztuczny słodzik aspartam, który występuje w wielu produktach spożywczych kupowanych przez nas na co dzień. Jedni kochają go za to, że skutecznie ogranicza kalorie w menu, inni oskarżają go natomiast o rakotwórcze działanie. Postanowiliśmy przyjrzeć się tej substancji i zobaczyć jak wiele ma minusów i plusów.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
E 951 Aspartam – nieszkodliwy słodzik czy słodka trucizna?
fot. Fotolia
Co się kryje pod symbolem E 951?

E 951 to słodzik bardzo często stosowany przez diabetyków, którzy z wiadomych względów muszą ograniczać spożywanie tradycyjnego cukru. Jego główne działanie miało skupić się na słodzeniu potraw, wartością dodaną natomiast miało być zapobieganie próchnicy i otyłości. Cel osiągnięto połowicznie, ponieważ szybko pojawiły się głosy, które odradzały spożywanie aspartamu na co dzień.

Wady E 951

Najczęściej wymieniane wady stosowania aspartamu to szkodliwe działanie na komórki nerwowe, które pod jego wpływem obumierały. Niekorzystny wpływ zanotowano także podczas mierzenia poziomu serotoniny u osób stosujących aspartam. Stany lękowe, depresja czy po prostu zły nastrój to tylko niektóre z dolegliwości osób z niedoborem serotoniny w organizmie. W składzie E 951 doszukamy się także metanolu, który jak wiemy jest bardzo silnie trującą substancją. Wykryto również związek aspartamu z nowotworem mózgu, co ostatecznie przesądziło o nie polecaniu tego produktu.

Gdzie znajdziemy aspartam?

Artykuły spożywcze, które zawierają E 951 to z pewnością słodziki w pastylkach i nie tylko w tej postaci, gumy do żucia oraz drażetki miętowe odświeżające oddech. Nie zabraknie go również w tabletkach musujących, energetykach czy innych napojach słodzonych. Wkładając produkty do koszyka poświęćmy chwilę na zapoznanie się z etykietą umieszczoną na opakowaniu. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że kupowane produkty są bezpieczne dla nas i naszej rodziny.

Znacie tę substancję? Co myślicie o innych produktach zastępujących cukier?

Warto przeczytać: E221 siarczyn sodu - co o nim wiemy? >>>