Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Efektowny pasztet jajeczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To przystawka bardzo wielkanocna, ale możesz ją zrobić nie tylko od święta, bo jet przepyszna. Zachwyci i wegetarian, i mięsożerców.

Efektowny pasztet jajeczny

Składniki:

Efektowny pasztet jajeczny

 

Sposób przygotowania:

Efektowny pasztet jajeczny
1. Od pora odetnij korzonki z piętką i górne ciemnozielone końce liści. Przekrój wzdłuż na pół, dobrze opłucz. Następnie pokrój w cienkie półplasterki . Podduś na maśle przez 5 minut na szklisty kolor.

2. Ugotuj na twardo 15 jajek, obierz ze skorupek. Odłóż 3 jajka, a resztę pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.

3. Opłukaną natkę pietruszki posiekaj. Rozdrobnione jajka na twardo wymieszaj z podsmażonym porem, posiekaną natką,

tartą bułką, surowymi żółtkami i ubitymi na sztywną pianę białkami z 3 pozostałych jajek. Dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

4. Podłużną formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Na dnie ułóż przekrojone na połówki 3 odłożone jajka na twardo. Przykryj masą jajeczną. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 50 minut do suchego patyczka. Gotowy pasztet odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z formy. . Następnie pokrój w cienkie półplasterki . Podduś na maśle przez 5 minut na szklisty kolor.

2. Ugotuj na twardo 15 jajek, obierz ze skorupek. Odłóż 3 jajka, a resztę pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.

3. Opłukaną natkę pietruszki posiekaj. Rozdrobnione jajka na twardo wymieszaj z podsmażonym porem, posiekaną natką,

tartą bułką, surowymi żółtkami i ubitymi na sztywną pianę białkami z 3 pozostałych jajek. Dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

4. Podłużną formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Na dnie ułóż przekrojone na połówki 3 odłożone jajka na twardo. Przykryj masą jajeczną. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 50 minut do suchego patyczka. Gotowy pasztet odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z formy.