Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

Eggs Benedict wg Babcigramolki :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moja wersja jajecznej klasyki .

Eggs Benedict wg Babcigramolki :

Składniki:

Eggs Benedict wg Babcigramolki :

 

  • 1 duża bułka ( lub 2 kawałki chleba tostowego )
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka olej słonecznikowego
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 plastry polędwicy surowej wędzonej
  • ( 2 woreczki śniadaniowe )

 

 

Sposób przygotowania:

Eggs Benedict wg Babcigramolki :
Włączyć piekarnik na 100 * C – gdy osiągnie taka temperaturę wyłączyć .
Nastawić ok. 1 litra wody i doprowadzić do wrzenia .
Przeciąć bułkę na połówki i lekko przypiec na suchej patelni kładąc przecięciem do dołu . Zawinąć w folie aluminiowa i trzymać w piekarniku .
Na 1 łyżeczce masła zrumienić polędwicę .Przełożyć na folie aluminiową , zawinąć i trzymać w piekarniku .
W garnuszku roztopić masło na sos. Wsypać mąkę . Zamieszać .Wlać śmietankę zmieszaną z żółtkiem , odrobiną soku z cytryny i łyżką sosu. Mieszać aż sos zgęstnieje . Wyłączyć .Doprawić do smaku solą , białym pieprzem , gałką muszkatołową , sokiem z cytryny .Przykryć i wstawić do piekarnika .
Do każdego woreczka śniadaniowego wlać ½ łyżeczki oleju i rozetrzeć by pokrył woreczek równomiernie . Do każdego wbić delikatnie jajko. Zawiązać szczelnie nicią i gotować we wrzątku 3,5 minuty obracając delikatnie woreczki łyżką cedzakową .Wyjąć .
Połówki bułki posmarować masłem ( po ½ łyżeczki ).Na każdą położyć plaster polędwicy .Na polędwicę wyjęte z woreczka jajko w koszulce . Polać 3 łyżkami sosu.





Oryginalny przepis pochodzi z 1894 r kiedy to broker z Wall Street Lemuel Benedict zamówił w Hotelu Waldorff to danie .



W Polsce nie wiedzieć czemu potrawa ta znana jest jako ,,Jajka po benedyktyńsku „ i kojarzona niesłusznie z kuchnią Zakonu Benedyktynów .