redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Egzotyczny sea bass - okoń morski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Czasem warto poeksperymentować i spróbować nowych dań. Na wiosenne, słoneczne dni mamy dla Was przepis na lekkiego, otoczonego orientalnymi składnikami okonia morskiego.

Egzotyczny sea bass - okoń morski

Składniki:

Egzotyczny sea bass - okoń morski

 

  • Sea bass w całości, wypatroszony
  • 15 listków świeżej kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 sztuki małej czerwonej papryczki chilli
  • 1 sztuka trawa cytrynowa
  • 3 liście bananowca
  • 1 liść pandanusa
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Egzotyczny sea bass - okoń morski

Rybę oczyszczamy i oprószamy solą i pieprzem. Kolendrę, czosnek, chilli i trawę cytrynową kroimy bardzo drobno i okładamy tak przygotowaną mieszanką okonia morskiego.

Do środka wkładamy liść pandanusa. Całość zawijamy w liść bananowca i grillujemy po ok. 10 minut na każdej strony.

Wszystkie składniki dostępne są w specjalistycznych sklepach z orientalnymi składnikami – smacznego!

Za przepis dziękujemy restauracji Papaya, gdzie możecie też spróbować prawdziwej tajskiej kuchni.