jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Eklerki czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

znakomite ciasteczka z bitą śmietaną

Eklerki czekoladowe

Składniki:

Eklerki czekoladowe

 

  • CIASTO PTYSIOWE:
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki masła
  • sól- do smaku
  • 1 szklanka przesianej mąki
  • 4 jajka
  • CZEKOLADA:
  • 17 dag półsłodkiej czekolady
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 szklanki bitej śmietany

Sposób przygotowania:

Eklerki czekoladowe
Zagotować wodę dodać masło i sól. Mieszając dodać mąkę. Gotować do uzyskania konsystencji utartych ziemniaków. Dodawać po 1 jajku, po każdym dobrze rozmieszać. Podgrzać piekarnik do temperatury 200 stop. C. Szprycą wyciskać na lekko natłuszczoną formę porcje ciasta o wymiarach 2,5*7 cm. Piec 20-25 minut, aż eklery się przyrumienią. W garnku do gotowania na parze rozpuścić czekoladę, dodać masło. Przekroić eklery wzdłuż na połówki. Nałożyć na dolną część bitą śmietanę, na nią zaś drugą połówkę zamoczoną uprzednio w czekoladzie.