bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Eklerki kawowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis jest autorstwa Pyzy - i dzieki niej zrobilam je pierwszy raz i wyszły pyszne!

Eklerki kawowe

Składniki:

Eklerki kawowe

 

 

  • POLEWA:
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej - drobny proszek
  • 1/2 łyżka gorącej wody
  • 2 łyżki rumu (dla dzieci bez)

 

  • NADZIENIA:
  • 1 duzy kubek śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. śmietan-fixu 9g
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (j.w. - dobrej jakości, ale drobny proszek)
  • do posypania: 2-3 łyżeczki posypki czekoladowej
  • 1/3 opakowania mieszanki mrożonych owocow (odmrożonych i zgniecionych)

 

Sposób przygotowania:

Eklerki kawowe
CIASTO: Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać - najlepiej
drewnianą łyżką - aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Można łyżką, można mikserem. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić
ciastem rękaw cukierniczy (końcówka z dużym otworkiem, może być karbowany) i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia podłuzne eklery. Między ciastkami
zostawiać odstępy bo sporo urosną. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej 10-15 min. Nie otwierać
drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bo ciasto może opaść! Upieczone ciastka wyjac jeszcze gorące przekroic na pól, wystudzić napełnic nadzieniem ale przed podaneim bo
inaczej namokną.

POLEWA: Cukier puder utrzeć z wodą, rumem i kawą na bardzo gęsty lukier. Smarować nim z wierzchu, za pomocą pędzelka i obsypać je posypką czekoladową.

NADZIENIE: Śmietana musi być dobrze schłodzona, bardzo zimna! Cukier puder mieszamy ze śmietan-fixem. Śmietanę ubijamy mikserem, następnie dosypujemy wymieszane suche
dodatki i zwiększając obroty miksera ubijamy do pożądanej, sztywnej konsystencji. Ubitą pianę podziliłam na dwie częśc. Do jednej dodałam kawe i wymieszałam dzięki czemu jest
nadzienie kawowe. Do drugiej dodałam rozgniecione owoce ale tak zeby wyczuwalne były kawałki owoców. Napełniamy eklerki nadzieniami i ... podajemy. Gotowe!