Eklerki (L'eclerki:)

kachurka - Przepis na: Eklerki (L'eclerki:) offline

Kucharz
Przepisy: 11
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Eklerki (L'eclerki:)
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bardzo łatwe ciastka do przygotowania dla leniwych.


trudność: łatwe
czas:

Eklerki (L'eclerki:) - SKŁADNIKI:

  • 125g mąki,
  • 15g cukru,
  • 0,25l wody,
  • 125g masła (można mniej)
  • 4 jajka,
  • Szczypta soli

Eklerki (L'eclerki:) - PRZYGOTOWANIE:

W garnku o grubym dnie rozpuszczasz masło w wodzie, gdy się rozpuści dodajesz cukier z solą, następnie ciągle energicznie mieszając dodajesz mąkę, gotujesz do momentu aż składniki się wymieszają i ciasto będzie odklejać się od dna. W tym momencie ściągasz garnek z ognia dodajesz po jednym jajku cały czas energicznie mieszając. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia, żeby się nie poparzyć przy formowaniu. Wyciskasz odpowiednie eklerkowe kształty czyli prostokąty (2 cm na 7-10) lub jeśli wolisz okrągłe „kupki”, pozostawiając dość duże odstępy między nimi. Pieczesz z termoobiegiem w temp. 150 st. C jakieś 20 minut. Przekrawasz jeszcze ciepłe i nakładasz budyń (ja dodaje śmietankowy). Polewasz lukrem albo posypujesz cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Eklerki (L'eclerki:)  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Czekoladowe ciastka z Brandy Wafelki z masą kawową Babeczki ala' Kopiec Kreta
Pudding yorkshire z cytrynową śmietanką i jeżynami Tartaletki z borówką amerykańską Ptysie z malinami
Francuskie ciastka z wiśniami Malinowe ptysie Kruche babeczki z kremem truskawkowo- borówkowym
Rurki z kremem Haliny Kruche babeczki z kremem maślanym i malinami Babeczki z czerwoną porzeczką

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane