Eklerki (L'eclerki:)

kachurka offline

Kucharz
Przepisy: 11
zdjęcia: 1 z 1
Eklerki (L'eclerki:)
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bardzo łatwe ciastka do przygotowania dla leniwych.


trudność: łatwe
czas:

Eklerki (L'eclerki:) - SKŁADNIKI:

  • 125g mąki,
  • 15g cukru,
  • 0,25l wody,
  • 125g masła (można mniej)
  • 4 jajka,
  • Szczypta soli

Eklerki (L'eclerki:) - PRZYGOTOWANIE:

W garnku o grubym dnie rozpuszczasz masło w wodzie, gdy się rozpuści dodajesz cukier z solą, następnie ciągle energicznie mieszając dodajesz mąkę, gotujesz do momentu aż składniki się wymieszają i ciasto będzie odklejać się od dna. W tym momencie ściągasz garnek z ognia dodajesz po jednym jajku cały czas energicznie mieszając. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia, żeby się nie poparzyć przy formowaniu. Wyciskasz odpowiednie eklerkowe kształty czyli prostokąty (2 cm na 7-10) lub jeśli wolisz okrągłe „kupki”, pozostawiając dość duże odstępy między nimi. Pieczesz z termoobiegiem w temp. 150 st. C jakieś 20 minut. Przekrawasz jeszcze ciepłe i nakładasz budyń (ja dodaje śmietankowy). Polewasz lukrem albo posypujesz cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Eklerki (L'eclerki:)  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Babeczki z kremem i wiśniami dla dorosłych Ptysie z kremem Tartaletki z musem malinowym
Bueno wafelki w rumowej polewie Babeczki z musem i malinami Domowe wafelki bueno
Orzechowo śliwkowe tartaletki  Ciasteczka a'la Oreo Malutkie ptysie
Mini eklerki z bitą śmietaną Rurki z pomarańczową nutką Ciasteczka biszkoptowe z brzoskwiniami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane