Eklerki (L'eclerki:)

kachurka - Przepis na: Eklerki (L'eclerki:) offline

Kucharz
Przepisy: 11
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Eklerki (L'eclerki:)
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bardzo łatwe ciastka do przygotowania dla leniwych.


trudność: łatwe
czas:

Eklerki (L'eclerki:) - SKŁADNIKI:

  • 125g mąki,
  • 15g cukru,
  • 0,25l wody,
  • 125g masła (można mniej)
  • 4 jajka,
  • Szczypta soli

Eklerki (L'eclerki:) - PRZYGOTOWANIE:

W garnku o grubym dnie rozpuszczasz masło w wodzie, gdy się rozpuści dodajesz cukier z solą, następnie ciągle energicznie mieszając dodajesz mąkę, gotujesz do momentu aż składniki się wymieszają i ciasto będzie odklejać się od dna. W tym momencie ściągasz garnek z ognia dodajesz po jednym jajku cały czas energicznie mieszając. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia, żeby się nie poparzyć przy formowaniu. Wyciskasz odpowiednie eklerkowe kształty czyli prostokąty (2 cm na 7-10) lub jeśli wolisz okrągłe „kupki”, pozostawiając dość duże odstępy między nimi. Pieczesz z termoobiegiem w temp. 150 st. C jakieś 20 minut. Przekrawasz jeszcze ciepłe i nakładasz budyń (ja dodaje śmietankowy). Polewasz lukrem albo posypujesz cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Eklerki (L'eclerki:)  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Babeczki z kremem i wiśniami dla dorosłych Ptysie z kremem Tartaletki z musem malinowym
Bueno wafelki w rumowej polewie Babeczki z musem i malinami Domowe wafelki bueno
Orzechowo śliwkowe tartaletki  Ciasteczka a'la Oreo Malutkie ptysie
Mini eklerki z bitą śmietaną Rurki z pomarańczową nutką Ciasteczka biszkoptowe z brzoskwiniami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane