Eklerki (L'eclerki:)

kachurka

Kucharz
Przepisy: 11
zdjęcia: 1 z 1
Eklerki (L'eclerki:)
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bardzo łatwe ciastka do przygotowania dla leniwych.


trudność: łatwe
czas:

Eklerki (L'eclerki:) - SKŁADNIKI:

Eklerki (L'eclerki:) - PRZYGOTOWANIE:

W garnku o grubym dnie rozpuszczasz masło w wodzie, gdy się rozpuści dodajesz cukier z solą, następnie ciągle energicznie mieszając dodajesz mąkę, gotujesz do momentu aż składniki się wymieszają i ciasto będzie odklejać się od dna. W tym momencie ściągasz garnek z ognia dodajesz po jednym jajku cały czas energicznie mieszając. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia, żeby się nie poparzyć przy formowaniu. Wyciskasz odpowiednie eklerkowe kształty czyli prostokąty (2 cm na 7-10) lub jeśli wolisz okrągłe „kupki”, pozostawiając dość duże odstępy między nimi. Pieczesz z termoobiegiem w temp. 150 st. C jakieś 20 minut. Przekrawasz jeszcze ciepłe i nakładasz budyń (ja dodaje śmietankowy). Polewasz lukrem albo posypujesz cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Eklerki (L'eclerki:)  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Rurki ze śmietaną i serem mascarpone Orzechowe koszyczki wielkanocne Ptysie z bitą śmietaną
Ptysie z czekoladową śmietaną Dwuwarstwowe kremówki Ptysie z kremem budyniowym
Kruche babeczki z budyniem i owocami Markizy a'la oreo Ciasteczka – jajeczka
Orzeszki z masą z orzechów włoskich Ciastka grzybki Kruche babeczki z kremem kajmakowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane