Eklerki (L'eclerki:)

kachurka

Kucharz
Przepisy: 11
zdjęcia: 1 z 1
Eklerki (L'eclerki:)
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bardzo łatwe ciastka do przygotowania dla leniwych.


trudność: łatwe
czas:

Eklerki (L'eclerki:) - SKŁADNIKI:

Eklerki (L'eclerki:) - PRZYGOTOWANIE:

W garnku o grubym dnie rozpuszczasz masło w wodzie, gdy się rozpuści dodajesz cukier z solą, następnie ciągle energicznie mieszając dodajesz mąkę, gotujesz do momentu aż składniki się wymieszają i ciasto będzie odklejać się od dna. W tym momencie ściągasz garnek z ognia dodajesz po jednym jajku cały czas energicznie mieszając. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia, żeby się nie poparzyć przy formowaniu. Wyciskasz odpowiednie eklerkowe kształty czyli prostokąty (2 cm na 7-10) lub jeśli wolisz okrągłe „kupki”, pozostawiając dość duże odstępy między nimi. Pieczesz z termoobiegiem w temp. 150 st. C jakieś 20 minut. Przekrawasz jeszcze ciepłe i nakładasz budyń (ja dodaje śmietankowy). Polewasz lukrem albo posypujesz cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Eklerki (L'eclerki:)  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Kruche babeczki z budyniem i owocami Markizy a'la oreo Ciasteczka – jajeczka
Orzeszki z masą z orzechów włoskich Ciastka grzybki Kruche babeczki z kremem kajmakowym
Babeczki z buraczanym kremem Mini ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową Odchudzone kremówki kokosowe
Budyniowe ptysie Rurki z bitą śmietaną Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane