kachurka

kachurka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Eklerki (L'eclerki:)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo łatwe ciastka do przygotowania dla leniwych.

Eklerki (L'eclerki:)

Składniki:

Eklerki (L'eclerki:)

 

 

Sposób przygotowania:

Eklerki (L'eclerki:)
W garnku o grubym dnie rozpuszczasz masło w wodzie, gdy się rozpuści dodajesz cukier z solą, następnie ciągle energicznie mieszając dodajesz mąkę, gotujesz do momentu aż składniki się wymieszają i ciasto będzie odklejać się od dna. W tym momencie ściągasz garnek z ognia dodajesz po jednym jajku cały czas energicznie mieszając. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia, żeby się nie poparzyć przy formowaniu. Wyciskasz odpowiednie eklerkowe kształty czyli prostokąty (2 cm na 7-10) lub jeśli wolisz okrągłe „kupki”, pozostawiając dość duże odstępy między nimi. Pieczesz z termoobiegiem w temp. 150 st. C jakieś 20 minut. Przekrawasz jeszcze ciepłe i nakładasz budyń (ja dodaje śmietankowy). Polewasz lukrem albo posypujesz cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka