gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Eklerki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane eklerki z bitą śmietaną polecam do popołudniowej kawki. Są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Eklerki z bitą śmietaną

Składniki:

Eklerki z bitą śmietaną

eklerki

 

  • 200 gram śmietanki kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Eklerki z bitą śmietaną

ETAP 1:

Eklerki z bitą śmietaną
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Zagotowujemy.

Margarynę zagotowujemy z wodą.

ETAP 2:

Eklerki z bitą śmietaną

Do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od garnka. Masę studzimy.

ETAP 3:

Eklerki z bitą śmietaną
Do masy wbijamy po jednym jajku miksując.

Miksując zimną masę wbijamy po jednym jajku.

ETAP 4:

Eklerki z bitą śmietaną
Ciasto wyciskamy na blachę formując eklery.

Gdy masa będzie jednolita to przekładamy ją do szprycy lub rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i wyciskamy ciasto (formując klery) na natłuszczoną i posypaną mąką blachę.

Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.

ETAP 5:

Eklerki z bitą śmietaną
Upieczone zimne klery przekrawamy wzdłłuż.

Zimne klery przekrawamy wzdłuż.

ETAP 6:

Eklerki z bitą śmietaną
Śmietanę ubijamy na sztywno z dwoma rodzajami cukru.

Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

ETAP 7:

Eklerki z bitą śmietaną
Klery napełniamy bitą śmietaną i składamy.

Ubita śmietaną przekładamy klery i składamy je. Klery na koniec polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową.


Tagi:

ciastka