jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Eklerki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

słodka uczta na przyjęcia dla dzieci

Eklerki z bitą śmietaną

Składniki:

Eklerki z bitą śmietaną

 

  • 200 ml wody
  • 5 dag masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • sól - do smaku

Sposób przygotowania:

Eklerki z bitą śmietaną
Wodę zagotować z masłem i solą, zestawić z ognia, wsypać mąkę. Podgrzewać i ucierać, aż powstanie gładka masa, odstająca od ścianek naczynia.

Ciasto wystudzić. Wbijać do niego jajka i ucierać na lśniącą masę.

Ciastem napełnić szprycę.

Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać podłużne ciastka.

Piec ok. 20 minut w 180 stop. C.

Wystudzić, każde ciastko przekroić wzdłuż na połowę.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i likierem.

Przełożyć nią eklery.

Wierzch ciastek posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka