Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Eklerki z bitą śmietaną i..

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne ciacho na podwieczorek i nie tylko. Dżem możemy zastąpić miękkimi owocami: jagody, poziomki, maliny, jeżyny lub truskawki.

Eklerki z bitą śmietaną i..

Składniki:

Eklerki z bitą śmietaną i..

 

  • mąka tortowa - 20 dag
  • masło lub masło roślinne - 10 dag
  • jaja - 5 szt
  • sól - 1 szczypta
  • śmietanka tortowa 36% - 500 ml
  • cukier puder - ok 1/2 szkl
  • dżem truskawkowy
  • cukier z wanilią
  • woda - 250 ml
  • rękaw cukierniczy
  • tłuszcz do blachy
  • lub papier do pieczenia
  • polewa czekoladowa
  • lub kokos

Sposób przygotowania:

Eklerki z bitą śmietaną i..
Mąkę przesiać 2 razy. Zagotować wodę z solą oraz masłem. Do gotującej się wody z dodatkami dodawać mąkę i gotując ucierać aż do powstania gładkiej masy. Masę przestudzić, i do przestudzonej dodawać jaja - każde następne jajko dodajemy, gdy poprzednie będzie już dobrze wmiksowane w ciasto. Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy i na przygotowaną blachę wyciskamy podłużne korpusiki z ciasta.. Piekarnik nagrzewamy do 195 - 200 stopni C. i pieczemy eklerki około 19- 22 minuty. Upieczone odstawiamy do ostudzenia i po ostudzeniu przekrawamy je wzdłuż na pół. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Ubitą śmietankę nakładamy na spodnią część ostudzonej eklerki, tak, by środek pozostał wolny. W pusty środeknakładamy po ok. 1 łyżeczce dżemu i nakrywamyje wierzchnią częścią. Wierzchy gotowych eklerek ozdobić polewą czekoladową i ozdobnym wężykiem z pozostałej ubitej śmietany, lub posypać kokosem albo cukrem pudrem